Nieuwe pagina 1
© 11 Stedentocht 2022 / Michel Pinxt / mei 2001 -
Vrijdag 16 september 2022 vertrokken wij met 11 personen in diverse auto’s naar Friesland om de 11 stedentocht te gaan fietsen.
Zaterdag 17 september vertrokken wij vanuit het Notiz hotel in Leeuwarden voor een tocht van 320 km verdeeld over 6 dagen.
De eigenlijke 11 stedentocht is 240 km maar wij hebben diverse omwegen gefietst zodat wij op een totaal van 320 km uit kwamen.
Het peloton bestond uit 11 personen: Maria & Frank (organisators), Annemie & Wiel, Annemarie & Theo, Tinneke & Wim,
Bertie & Michel en Tinny.
Hieronder het foto-reisverslag van deze fietstocht.
11 Stedentocht per fiets. (deel 1)
Het plaatsje IJlst waar wij verbleven in het Stadshotel “Het wapen van IJlst”.
Museum En Werkplaats Houtstad IJlst.
De Rat is een achtkante stellingmolen in IJlst en werd gebouwd in 1828. Naast de windmolen staat de molenaarswoning.
Zondag 18 september etappe 2.
Wij vertrokken met regen en zouden aankomen in Lemmer met regen.
De etappe ging van IJlst - Sneek - Oppenhuizen - Uitwellinerga - Langweer - Sint Nicolaasga - Sloten - Balk naar Lemmer.
Totaal 57,5 km.
De watertoren in Sneek is gebouwd in 1908 in een neorenaissance-stijl. De watertoren heeft een hoogte van 44 meter en heeft één waterreservoir van 350 m³. Sinds 1998 wordt de toren gebruikt als kantoor.
De waterpoort is waarschijnlijk rond 1492 gebouwd, tegelijkertijd met de stadswal rond de stad. De poort diende om de toegang over water naar de stad af te sluiten. De waterpoort werd gebouwd op de Hoogendsterpijp (een pijp is een smalle waterdoorgang). In 1613 werd de poort verbouwd tot sierpoort omdat deze geen militaire functie meer had. Vanaf dat moment heeft de poort in hoofdlijnen haar huidige uiterlijk. De architect is overigens onbekend. In 1757 volgde een grondige verbouwing.
Via Sloten zijn wij naar Balk gefietst en van Balk naar Lemmer.
De overnachting hadden wij in het Sporthotel Iselmar in Lemmer.
Maandag 19 september etappe 3.
Vandaag hadden wij na 2 dagen regen eindelijk mooi weer maar wel een harde wind.
Etappe 3 ging van Lemmer via Dudemirdum - Bakhuizen - Hemelum - Koudum - Hindeloopen - Workum - Scharneburen - Ferwoude - Baburen naar Bolsward.
62,4 km.
In Bolsward verbleven wij in Hotel “Het Weeshuis”.
Het Jopie Huisman museum in Workum
In Workum hebben wij het Jopie Huisman museum bezocht.
Jopie Huisman werd geboren op 18 oktober 1922 in Workum. Hij was een Nederlands autodidactisch schilder en voddenman. Tijdens zijn leven werd hij bekend om zijn nauwgezette en realistische schilderijen. Jopie Huisman weigerde zijn schilderijen te verkopen.
Op 11 april 1986 opende Jopie Huisman zijn eigen museum. Hij overleed op 29 september 2000 in Groningen. [3]
Het zijsteegje “de Tillefonnestege” van de Noard in Workum.
De Tillefonne is een kerkenpad naar de Grote of Sint-Gertrudiskerk van Workum. Het pad werd in 1560 al Tillefonne genoemd. De naam is een samenvoeging van twee afzonderlijke woorden tille en fonne. In het Fries betekenen deze woorden bruggetje en weiland voor kalveren. Het kerkenpad loopt van de oude Zuiderzeedijk ten noordwesten van Workum dwars door de weilanden over een achttal bruggetjes naar Workum. Daar komt het uit bij een zijsteegje - de Tillefonnestege - van de Noard, nabij de Merk met de Sint-Gertrudiskerk.
Fyftjin en Fierder, Fries voor vijftien en verder, heet het hoopgevende cortenstalen Elfstedenmonument aan de noordzijde van Tjerkwerd aan de in 1620 gegraven trekvaart tussen Workum en Bolsward. Waar ooit schuiten door paarden, vrouwen en kinderen werden getrokken, daar varen nu plezierjachten langs de silhouetten van kijkers naar de tot heden verreden vijftien Elfstedentochten op de schaats. Vijftien zijn voorzien een jaartal, het jaar waarin een Elfstedentocht werd georganiseerd. al anderhalf jaar, de bank werd pas geplaatst.
Het stadhuis van Bolsward is een voormalig gemeentehuis in de Nederlandse stad Bolsward. Gebouwd in de 17e eeuw is in het sinds 2021 in gebruik als gemeenteloket, café en bibliotheek.
Het wonderlijke verhaal van de eeuwenoude mummies van Wiuwert is omgeven door raadsels. Het is nog steeds wetenschappelijk niet bewezen hoe het kan dat de lichamen al vanaf 1609 zó goed bewaard blijven. De grafkelder is een mysterie en herbergt het geheim van Wiuwert.
Zaterdag 17 september etappe 1.
Wij vertrokken ‘s morgens met slecht weer vanuit Leeuwarden en met windkracht 5.
Deze etappe ging van Leeuwarden via de volgende dorpjes Weidum - Mantgum - Easterwierrum - Wiuwert - Easterwierrum - Boazum -Scharnegoutum - Oosthem - Nijezijl naar Ijlst.
Totaal 47,6 km.
In Easterwierrum zijn wij van het Parcour afgeweken om het plaatsje Wiuwert de grafkelder te bezoeken in de kerk.