JEANTES LA VILLE

Het wonderlijke verhaal over de wandschilderingen van Charles Eijck in de Eglise St. Martin in Jeantes-la-Ville in Noord-Frankrijk.

De Thiérache in Noord-Frankrijk.


Een heuvellandschap dat lijkt op Zuid-Limburg. Daar ligt het dorpje Jeantes-la-Ville een vlek met 200 inwoners. In 1961 kreeg Jeantes-la-Ville een nieuwe parochieherder voor de "Eglise fortifiée St. Martin". Het is de energieke Nederlandse priester Piet Suasso de Lima de Prado. Pastoor Suasso treft de monumentale kerk in desolate toestand aan. De dichter Bertus Aafjes, een goede vriend van pastoor Suasso, krijgt bij het zien van het onderkomen bedehuis een idee: hij zal Charles Eijck vragen er een paar muurschilderingen te maken. Midden 1962 gaat Charles Eijck naar Jeantes-la-Ville. Hij neemt zelf ladders en verf mee. Hij verblijft er bijna vier maanden. Liefst 200 vierkante meter muurschilderingen en vijf glas-in-lood ramen brengt de Limburgse kunstenaar aan. De paar vierkante meter fresco groeien uit tot een groot meesterwerk.


De doofstomme Eijck schrijft nadien op: "zoals uit een klein pitje een grote zonnebloem groeit".
Vol scheppingsdrift, gefascineerd door de ruimte waarin hij zonder beperkingen zijn talenten kan uitleven, gaat Eijck te werk.


Na van 's morgens zes uur ladder-op ladder-af te zijn geweest, geeft hij 's avonds nog tekenlessen aan de dorpskinderen.
Eijck's enthousiasme is grenzeloos. Hij is ook bezorgd. De rotte kerkmuren worden door hem met scheermesjes afgekrabd. Hele kalklagen worden vernieuwd; grote oppervlakten weigeren verf op te nemen.
In oktober 1962 heeft Charles Eijck zijn werk voltooid. Een weergaloos kunstwerk.


Charles Eijck wordt ereburger van Jeantes-la-Ville; hij krijgt de zilveren medaille van de stad Parijs en het Commandeurschap in de Académie des arts Européens.


Op 3 augustus 1983 - enige maanden voor zijn dood schrijft Charles Eijck aan de pastoor van Jeantes-la-Ville: "ik zou een vogel willen zijn die vanuit Ravensbos naar Jeantes kon vliegen om bij jou en je lieve mensen èn bij mijn werk te kunnen zijn".


Bron: Plan tot restauratie van de schilderingen van Charles Eijck de Eglise St. Martin van Jeantes-la-Ville in Noord-Frankrijk.


Via Harry Pallada uit Geulle en tevens voorzitter van de Restauratiestichting St. Martinus Kerk te Jeantes-la-Ville heb ik samen met mijn vrouw, Bertie, als vrijwilliger vanaf 30 april 1993 tot aan de officiële opening op 4 oktober 1996 aan de restauratie van de kerk meegewerkt.
Elk jaar gaan wij de kerk inspecteren en eventuele schade wordt dan meestal meteen hersteld. De laatste keer is dit geweest in juli 2012.


Naar aanleiding van deze restauratie heeft Harry een dagboek bijgehouden. Ik vond het de moeite waard om dit dagboek in zijn geheel op internet te plaatsen.


Charles Eijck


Jeantes 1 Jeantes 2 Jeantes 3 Jeantes 4 Jeantes 5 Jeantes 6 Jeantes 7
Nieuwe pagina 1
Jeantes la Ville
© Jeantes la Ville / Michel Pinxt / mei 2001 -
Jeantes 1
Jeantes la Ville